Blog > Komentarze do wpisu
MOZARELLA Z POMIDOREM

Mozarella z pomidorem może być zarówno przystawką jak i niedużym posiłkiem. Można ją zjeść na śniadanie lub klację. Jej zaletą jest przede wszystkim szybkość przygotowania. Można też zrobić drugą wersję tej potrawy czyli sałatkę. Należy wtedy zarówno ser jak i pomidory pokroić w grubą kostkę, wymieszkać z przyprawami i podawać w miseczce. Obie wersje są bardzo smaczne.

mozarella z pomodorem

Składniki:

jeden duży ser mozarella

2 średnij wielkości pomidory

świeża bazylia

sól

pieprz

oliwa z oliwek

ocet balsamiczny

suszona bazylia


Algorytm postępowania:

  1. pomidory spażyć gorącą wodą i zdjąć z nich skórkę
  2. ser i pomidory pokroić w plastry
  3. na talerzu ułożyć naprzemiennie plaster pomidora i plaster sera
  4. polać delikatnie oliwą, ewentualnie octem balsamicznym (jeśli ktos lubi)
  5. posypać solą, pieprzem i bazylią
  6. świeżą bazylię posiekać i posypać po wierzchu
poniedziałek, 29 listopada 2010, caramella2