Blog > Komentarze do wpisu
MOZARELLA Z POMIDOREM

Mozarella z pomidorem może być zarówno przystawką jak i niedużym posiłkiem. Można ją zjeść na śniadanie lub klację. Jej zaletą jest przede wszystkim szybkość przygotowania. Można też zrobić drugą wersję tej potrawy czyli sałatkę. Należy wtedy zarówno ser jak i pomidory pokroić w grubą kostkę, wymieszkać z przyprawami i podawać w miseczce. Obie wersje są bardzo smaczne.

mozarella z pomodorem

Składniki:

jeden duży ser mozarella

2 średnij wielkości pomidory

świeża bazylia

sól

pieprz

oliwa z oliwek

ocet balsamiczny

suszona bazylia


Algorytm postępowania:

  1. pomidory spażyć gorącą wodą i zdjąć z nich skórkę
  2. ser i pomidory pokroić w plastry
  3. na talerzu ułożyć naprzemiennie plaster pomidora i plaster sera
  4. polać delikatnie oliwą, ewentualnie octem balsamicznym (jeśli ktos lubi)
  5. posypać solą, pieprzem i bazylią
  6. świeżą bazylię posiekać i posypać po wierzchu
poniedziałek, 29 listopada 2010, caramella2

Polecane wpisy

  • SAŁATKA GRECKA PO CYPRYJSKU

    Gdy byłam na Cyprze odkryłam miejscowy sposób robienia i podawania sałatki greckiej. Zaskoczyła mnie duża ilość natki pietruszki, biała kapusta i cebula dymka.

  • CIASTO MARCHEWKOWE

    Przepis na ciasto zaczerpnięty jest z książki autorstwa Pierre Herme. Można by je nazwać marchewkowo-orzechowe, gdyż dużo bardziej wyczuwalne są w nim orzechy n

  • MUS CZEKOLADOWY

    Mus jest delikatny i lekki. Barrrrrdzo smaczny. Przpis jest zaczerpniety z jednego z programów telewizyjnych. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Składniki: 225g go

  • Tatar ze śledzia

    Mam dziś do zaproponowania pyszną i prostą w przygotowaniu przystawkę. Zapraszam Składniki: 2 filety śledziowe a`la matjas z oleju 2 średnie ogórki kiszone mała

  • Zapiekana cukinia faszerowana

    Zapraszam na pyszne, lekkie danie idealne na lato. Ale również zimą możemy cieszyć się smakiem tej pysznej przystawki, gdy dostaniemy cukinię w sklepie. Dzięki